De streek South Vendée Atlantic biedt een overvloed aan streekproducten afkomstig van onze boeren en ambachtslieden.

Een overvloed aan streekproducten

De streek South Vendée Atlantic loopt over van streekproducten die te vinden zijn bij de lokale producenten, in de restaurants en op de markten. Wat je écht moet proeven: de bekende “Préfou”, een heerlijke specialiteit van brood met knoflook en boter; verse boeren geitenkaas uit de streek; huisgemaakte jam; de sappige Céleste meloen; oesters en bouchot mosselen; de Mareuil wijnen en het drankje “Kamok” (op basis van koffie), maar ook de “gâche vendéenne” (zoete brioche) en de “mogettes” (witte bonen uit de streek)…… als écht fijnproever vind je vast wat je zoekt tussen al deze producten van het land!

Lokale producenten en winkeltjes

Verschillende lokale producenten in South Vendée Atlantic bieden directe verkoop van hun producten. De meeste producenten houden zich aan een kwaliteitsbeleid in antwoord op steeds veeleisender wordende klanten: Biologische landbouw, Label Rouge, AOC (Appellation d’Origine Contrôlée), IGP (Indication Géographique Protégée), Valeurs Parc Naturel Régional

Als je onze streekproducten wilt ontdekken kun je bij één van de winkeltjes terecht die zich richten op de verkoop van streekproducten. Je vindt vast een winkeltje in de buurt van jouw vakantielocatie.

Wat je absoluut mee naar huis moet nemen…

Hou je van zoet?

  • Meloen: meloenen worden al meer dan een eeuw in de Vendée gekweekt, in het drooggelegde deel van de Marais poitevin. Dankzij een groot aantal zonuren heeft de meloen uit de Vendée een hoog suikergehalte en een heerlijke smaak. Meloenen zijn lekker om ‘s zomers te proeven. Ze zijn te koop bij de boer of bij één van de kramen die in de streek te vinden zijn!
  • Honing uit de marais: proef de romige en typische smaak van de honing uit de marais. Heerlijk bij het ontbijt op een toast met halfgezouten boter of in plaats van suiker te gebruiken bij het maken van taart. Om te proeven: honing gemaakt op basis van de criteria van het kwaliteitsmerk Valeurs Parc Naturel Régional uit de Marais poitevin.
  • Gevlochten brioche: zuurdeeg zorgt voor de luchtige smaak van de brioche uit de Vendée.  Verder is deze brioche herkenbaar aan zijn typische gevlochten vorm. Heerlijk om te proeven als nagerecht, bij het ontbijt of ‘s middags bij de thee met de kinderen en kleinkinderen. De beste brioches uit de Vendée dragen het label “Indication géographique protégée” (IGP sinds 2003) of het “Label Rouge”.
  • “Gâche” uit de Vendée: de gâche uit de Vendée is een ovale en goudkleurende koek met inkervingen op de bovenkant. De “gâche” verschilt van de brioche omdat er crème fraîche aan wordt toegevoegd, waardoor het kruim dichter wordt. De gâche draagt sinds 2011 een IGP (Indication Géographique Protégée) label.
  • “Gâteau minute”: vroeger maakten huismoeders vaak een zogenaamde “gâteau minute” (een koek met korte bereidingstijd) die lang bewaard kon blijven in geval van onverwacht bezoek. Zo konden ze dus snel koek serveren. Deze koeken stonden ook op het menu van familiereunies, bruiloften en communies.

Je houdt van hartig?

  • De préfou: de Préfou komt oorspronkelijk uit de Vendée. Het is een plat brood, gevuld met knoflookboter. De préfou werd bedacht door bakkers die een weinig gekneed stukje deeg gebruikten om de temperatuur van hun oven te testen. Ze kregen het idee om er gezouten boter en knoflook op te doen en het brood aan hun klanten te laten proeven. Tegenwoordig is er préfou met verschillende smaken: geitenkaas, roquefort, ham… Even in de oven is de préfou een heerlijke snack bij het aperitief.
  • De mogette: een witte boon die tijdens de 16e eeuw vanuit Zuid-Amerika werd meegebracht. Deze grote, glanzende en zachte witte boon heeft een dunne huid die bij het koken vaak openbarst. De “mogettes” uit de Vendée dragen het Label Rouge en sinds 2010 een IGP. De bonen zijn heerlijk bij ham uit de Vendée of op toast (een sneetje geroosterd brood met een beetje knoflook, boter en een dikke laag mogettes).
  • Farci poitevin: een paté van groenten. “Farci” wordt gemaakt van bladgroenten (zuring, snijbiet, kool, sla, spinazie), kruiden (peterselie, ui en eventueel knoflook of prei), en spek. De farci wordt met eieren gebonden en gekookt in grote koolbladeren. Het gerecht kan koud als voorgerecht of warm als hoofdgerecht worden geserveerd. Lijkt het je wat? Breng dan een bezoek aan het winkeltje van het Maison du Maître de Digues in Chaillé-les-Marais.
  • Producten uit de groenteteelt: South Vendée Atlantic is een streek van groenteteelt. Naar gelang het seizoen vind je in de streek sperziebonen, tomaten, kool, aardappelen, uiten, zwarte radijs, sla, aardbeien, appels, meloenen… Je kunt in de buurt van Mareuil-sur-Lay-Dissais zélf je groenten te plukken.
  • Kaas- en melkproducten: of je nu van geitenkaas of koemelkkaas houdt, er is keuze genoeg… Onze boeren verkopen hun producten direct vanaf de markt, de speciale boerenwinkels of direct op de boerderij!

Vlees of vis?

  • Ham uit de Vendée: gezouten en gedroogde ham gemaakt van het achterbout van een varken. De ham wordt met zeezout behandeld. Er worden een aantal kruiden en specerijen aan toegevoegd, de ham wordt bestreken met eau de vie, wat het een gerookte smaak geeft, en vacuüm getrokken. Deze ham draagt sinds 2015 een IGP label. De slagers in South Vendée Atlantic maken deze ham nog steeds op traditionele wijze. Heerlijk als voorgerecht in dunne plakjes met meloen uit de Vendée. Als hoofdgerecht: een dik plak ham op de barbecue met mogettes erbij.
  • Paling uit de marais Paling is een typische vis uit de Marais poitevin. Als fricassee met boter, stukjes knoflook en peterselie, met een glaasje witte Mareuil wijn erbij: je likt je vingers erbij af!

Of ga je liever voor een aperitief met vrienden?

  • Likeur Kamok: Kamok, anagram van het woord “moka”, is een koffielikeur (40°) die volgens een 150 jaar oud recept wordt gemaakt. Het wordt als digestief gedronken of gebruikt in cocktails en desserts. Het hele jaar (met mate) te drinken.
  • La Trouspinette: dit typische aperitiefdrankje wordt gemaakt op basis van eau de vie en wijn waar zwarte doornen in weken. Dit aperitief kan bij een aantal wijnboeren worden gekocht. Het hele jaar (met mate) te drinken.
  • Mareuil wijnen – Fiefs Vendéens: De benaming “Fiefs Vendéens” dateert uit de tijd van Richelieu. Deze kardinaal gaf zijn wijnbouwgrond aan de boeren toen hij bisschop van Luçon was.  Tegenwoordig is de wijnstreek (sinds 2011 AOC) verdeeld over 5 productiegebieden (Brem, Chantonnay, Pissotte, Vix et Mareuil-sur-Lay).

Het gebruik van alcohol kan de gezondheid schaden, drink met mate.

31 resultaat (en)

FROMAGERIE, FERME DE NERMOUX

Kaas en zuivelproducten - NALLIERS

DIRECTE VERKOOP, VENDÉLICE

Fruit / groenten - CHAILLE-LES-MARAIS

MARAÎCHAGE, LE JARDIN PACHAMAMA

Fruit / groenten - LA BRETONNIERE-LA-CLAYE

DIRECTE VERKOOP, MELON CÉLESTE

Fruit / groenten - SAINTE-GEMME-LA-PLAINE

MARAÎCHAGE, VENDÉLICE

Fruit / groenten - L'AIGUILLON-LA-PRESQU'ILE

MAGASIN À LA FERME, CHEZ DAVID

Lokale producten (winkel) - LA CHAPELLE-THEMER

WIJNGAARD, LES VIGNOBLES MOURAT

Lokale producten (winkel) - MAREUIL-SUR-LAY-DISSAIS

BIJENHOUDER, ANDRÉ DAVIET

Bijenproduct - MOUTIERS-SUR-LE-LAY