De streek South Vendée Atlantic loopt over van zeeproducten. Ze zijn direct bij de producent te vinden, in de restaurants en op de markten.

Als er één plek is waar je heerlijke zeeproducten kunt kopen is het wel op de markten van de streek South Vendée Atlantic of direct op de kade van de haven in L’Aiguillon-sur-Mer. Vissers en handelaren verkopen er schaal- en schelpdieren, maar ook vis, direct vanuit hun kraam. Aan de oevers van de Lay kun je bij sommige producenten ook direct terecht.

Oesterkwekerij: “Vendée Atlantique” oesters

De Baai van l’Aiguillon-sur-Mer is één van de vier productiebassins voor de Vendée Atlantique oesters. Deze oesters worden gekweekt in de uitmonding van de Lay of het intergetijdengebied van de Baai van l’Aiguillon. Een aantal ervan wordt daarna gerijpt in “claires”(bassins met minder zout en meer plankton). Liefhebbers van een hoog zoutgehalte kiezen voor de oesters uit oesterbanken in zee.

Als je van een lichtere, wat rondere smaak houdt, kies dan voor de oesters die in de zogenaamde “claires” zijn gerijpt. Oesters worden hoofdzakelijk gegeten van september tot mei. De verschillende oesterkwekers bieden proeverijen. Oesters bevatten weinig calorieën, zijn rijk aan vitamines en mineralen, en dus goed voor de gezondheid!

South Vendée Atlantic telt zo’n 40 hectare aan oesterkwekerijen. Plaatselijke kwekers produceren 1.900 ton aan mosselen en 200 ton oesters

 

Mosselkwekerij: de bouchot mossel

Hier, in de Baai van l’Aiguillon, worden al sinds de 13e eeuw paalcultuurmosselen gekweekt. De eikenhouten palen in het intergetijdengebied beschermen de mosselen tegen het zand. Naar gelang de getijden worden de palen met zeewater overspoeld wat deze mosselen een zo bijzondere smaak geeft. In dit traditionele kweekgebied gebruiken mosselkwekers tegenwoordig met veel succes de hangcultuurtechniek op zee. Mosselen zijn het lekkerst en meest vleesachtig van mei tot december.

Schelpdierenteelt: de Sint Jakobsschelp

Boten uit de haven van L’Aiguillon-sur-Mer en La Faute-sur-Mer vissen langs de kust in de zeestraat Pertuis Breton. In de zomer wordt hier gevist naar zeetong, heek, turbo en schol… s’ Winters gaan de boten eropuit om te vissen naar elver, Sint Jakobsschelpen, bonte kamschelp (vooral in november en december)… Je kunt deze producten direct bij aankomst van de vissersboten op de kade kopen.

Onze tip: mis tijdens de zomer niet de gamba’s die in de oude “claires” van de Pointe de l’Aiguillon-sur-Mer worden gekweekt, heerlijk als bouillon of op de barbecue!