De vraag die we elke dag krijgen is: Hallo, ik wil graag de Marais poitevin bezoeken... waarop we standaard antwoorden: Maar je bent er al!

Het bezoek begint hier…. Laten we teruggaan naar de drooglegging van de toekomstige Marais poitevin!

Sorry, waar ligt de Marais poitevin?  O, zijn we er al?

Is dit niet waar de Marais poitevin volgens jou op zou moeten lijken? Geen zorgen, je bent net als de meeste mensen die ik elke dag zie…

Inderdaad, we hebben het hier niet alléén maar over Groen Venetië! Tweederde van de Marais poitevin bestaat uit drooggelegd moerasland, gebieden die worden beschermd tegen overstromingen dankzij dijken, en waar weinig bomen staan. Deze uitgestrekte weiden worden al eeuwenlang voor de landbouw gebruikt!

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende landschappen  in de Marais poitevin, en voor wat minder standaard informatie, raad ik je aan een bezoekje te brengen aan het Maison du Maître de Digues in Chaillé-les-Marais. Hier kom je alles te weten! De Marais is namelijk vooral het verhaal van mensen die de natuur wilden temmen en inrichten voor hun eigen gebruik.

Laten we teruggaan in de tijd…

Eerste onthulling: de Golfe des Pictons! Bij het zien van deze kaart wordt het duidelijk dat de Marais poitevin 6.500 jaar geleden een groot bassin was, gevuld met oceaanwater. Alléén een paar eilandjes staken er bovenuit. De mens heeft zich in de loop der eeuwen als eerste op deze voormalige eilandjes gevestigd, om er zeker van te zijn dat ze droog zouden zitten (best slim, toch?). Het dorpje Chaillé-les-Marais is één van deze voormalige eilandjes.

Verder zal ik geen details verklappen (en de verrassing bewaren), maar je zult zien dat de Marais poitevin sinds de middeleeuwen door het zweet van mensen en met behulp van houten schoppen is ontstaan. Tijdens een vlucht met een luchtballon of ander vliegend toestel is pas écht te zien hoeveel werk er is verzet: het gebied ligt bezaaid met dijken en grachten. En het is de vraag hoe de 17e eeuwse gravers het voor elkaar hebben gekregen om perfect rechte grachten te graven over meerdere kilometers, zonder de moderne middelen van nu!

Een belangrijk persoon om te ontmoeten: de Dijkmeester!

O ja, vergeten te zeggen: dit beroep bestaan al sinds 1970 niet meer. Maar, de gids van het museum weet genoeg. Oké, oké, dat ben ik dus!

Wat het Maison du Maître de Digues nog meer biedt:

Hier zullen kinderen zich niet vervelen, want het museum vertelt over het leven tijdens de 19e eeuw (maar hoe deden ze dat dan zonder smartphone???), én er zijn van april tot september bijzondere dieren te zien: ezels en geiten uit de Poitou. Dankzij een speciaal spelletjesboekje kunnen kinderen het museum op een leuke manier ontdekken: voorwerpen optillen, geuren ruiken, aan een zwengel draaien… Wie vindt Margaux de waterfee?

Kom mee voor een rondleiding in kostuum. Een bijzondere ervaring!

Opmerkingen

Geen reacties.


Voeg een reactie toe