Van de vlaktes tot de kust en door het moeras: de streek South Vendée Atlantic biedt talloze landschappen en een grote biodiversiteit. Het is een caleidoscoop van verschillende landschappen. Midden in dit gebied met vele gezichten leeft een bijzondere flora en fauna.

De rijke maar ook gevarieerde flora en fauna van South Vendée Atlantic is ontzettend verrassend en de moeite waard om te ontdekken. Verrekijkers mee dus!

Veelzijdige fauna

Vogels, vissen, insecten, amfibieën, marterachtigen, ….in dit gebied zijn een groot aantal verschillende dieren te vinden.

Vogels

  • De strandplevier (Charadrius alexandrinus) is een kleine waadvogel van 15 tot 17 cm groot. Deze vogel is van maart tot september te vinden en nestelt zich in de schelprijke delen van het zand. Bij de Pointe de l’Aiguillon en de Belle Henriette lagune zijn dan ook speciale plekken gemaakt zodat de vogels ongestoord kunnen nestelen.
  • De blauwborst (Luscinia svecica): deze zangvogel leeft tussen de vegetatie. De helderblauwe vogel is erg opvallend!  Om deze vogel te kunnen zien zijn er wel bepaalde omstandigheden nodig: een zonnige, windvrije dag tussen half maart en juli (en vergeet niet zachtjes te doen!).
  • De kleine zilverreiger (Egretta garzetta) is een witte vogel. Hij wordt soms dan ook de “witte reiger” genoemd. De reiger heeft een gemiddelde grootte (lengte van 55 tot 65 cm, spanwijdte van 90 tot 105 cm). Tijdens de paringsperiode draagt de reiger twee lange, dunne veren (20 cm) op zijn rug, die “aigrettes” worden genoemd.
  • De koereiger (Bubulcus ibis): de koereiger is kleiner dan de blauwborst en heeft een gele bek. Deze vogel is in kleine groepjes bij de kuddes in de weiden te vinden waar hij vooral zoekt naar insecten. Op de koeien zelf plukken ze de parasieten weg!
  • De kraanvogel (Grus grus): De statige kraanvogel is Europa’s grootste waadvogel, met een lengte van 1 m tot 1.30 m en een spanwijdte van 2.30 m. De vogel is ook goed herkenbaar aan zijn scherpe en aanhoudende geluid.
  • De griel (Burhinus oedicnemus) is herkenbaar aan zijn crèmekleurige met zwart gestreepte borst. Zijn vleugels zijn bruinzwart en bruin met twee lichtgekleurde vleugelstrepen. Hij wordt ook wel de “landwulp” genoemd, vanwege zijn geluid, vergelijkbaar met dat van wulpen. Deze vogel leeft deels ‘s nachts en is daarom lastig te vinden overdag. ‘s Zomers is de griel erg luidruchtig en vooral ‘s nachts fluit hij langdurig.

Met vacht of schubben

  • De Spaanse knoflookpad is een kleine pad die in de zandduinen leeft. Zijn achterpoten hebben verharde, scherpe randen, zodat hij zich overdag makkelijk in de grond kan graven.
  • De paling (Anguilla anguilla) is zo’n beetje het boegbeeld van de Marais poitevin. De paling lijkt op een slang, maar het is toch écht een vis (het is een gewerveld dier dat in het water leeft, met kieuwen en vinnen…). Zijn cilindervormige lichaam is bedekt met een dikke, glibberige huid en schubben die met het blote oog niet zichtbaar zijn.
  • De otter (Lutra lutra) is het meest schuwe maar ook bekende dier van de Marais poitevin. Het diertje laat overal voetsporen achter, maar ook geurmerken zoals uitwerpselen met een sterke vislucht.

Kleine beestjes

  • De Alpenboktor (Rosalia alpina) is een beschermde insect. Het diertje leeft vooral in bosrijke gebieden.
  • Waterjuffers (Zygoptera) verschillen van libellen door een lichtere lichaamsbouw en gevouwen vleugels in rust. Ze voeden zich met kleine insecten. Waterjuffers zijn te vinden in waterrijke gebieden.
  • De voor de Marais poitevin typische Grote vuurvlinder (Lycaena dispar) met oranjerode vleugels is vooral te vinden in moerasgebieden.

In de streek South Vendée Atlantic wemelt het van fauna, dus neem tekenboek en camera mee en deel je mooiste vondsten met ons! #flora #fauna #SouthVendeeAtlantic #SudVendeeLittoral. Na de fauna is het tijd voor flora, en je kijkt je ogen uit….

Flora en vegetatie

  • Helm (Ammophila arenaria) is een grasachtige plant die in het zand groeit. Het is een stevige plant die het zand van de duinen vastlegt. Bescherming van deze plant is dus belangrijk!
  • De blauwe zeedistel (Eryngium maritimum) is één van de meest bekende planten van de Franse kust, en dan vooral in duingebieden. Deze plant bloeit van juni tot september.  Het blad is blauw en stekelig.
  • De kortarige zeekraal (Salicornia europaea) is een zoutplant, die op zilte grond kan groeien. De plant kan rauw worden gegeten of gekookt. Let op: in de Natuurreservaten is het plukken van deze plant verboden.
  • Ijle moerasorchis (Anacamptis laxiflora) is een kruidachtige orchideesoort. De bloemen van deze plant zijn rood-paars. De ijle moerasorchis groeit op vochtige plaatsen.
  • De zwanenbloem (Butomus umbellatus) is een waterplant die in moerassen en andere natte gebieden leeft. De bloemen van deze plant zijn rozeachtig.
  • De blauwe iris (Iris supria sp. maritima) groeit op het bovenste deel van het natuurreservaat in Saint-Denis-du-Payré, één van de bekendste natuurreservaten van Frankrijk.

Flora die hangt maar niet knakt

  • Riet (Phragmites australis) groeit in moerasachtige gebieden. Hier en daar wordt riet als dakbedekking gebruikt. Het is een ideale schuilplek voor zangvogels en kleine zoogdieren.
  • De grote lisdodde (Typha latifolia), ook wel de rietsigaar genoemd, groeit aan de rand van zoet water. Deze plant kan 1.5 tot 3 m hoog worden. Het is een nuttige plant voor onder andere semi-waterdieren die zich voeden met de wortelstokken.
  • De moeraslis of gele lis (Iris pseudacorus) is een vaste, kruidachtige plant die in moerassen of langs het water groeit. Deze lis bloeit van april tot juli. De lis staat vaak aan de rand van het water. Zijn bloemen bestaan uit drie prachtige gele bladen.
  • Heemst (Althaea officinalis) wordt ook wel Echte moeras-kaasjeskruid genoemd. Het is een vaste, kruidachtige plant. De plant staat rond de maand juli in bloei.
  • De tamarisk (Tamarix gallica) is haast de enige struik die op de zoutachtige bodem van het drooggelegde moeras groeit.
  • De wilde kaardebol (Dipsacus fullonum) wordt ook wel vogelcabaret genoemd. Deze tweejaarlijkse, grote plant is een eet- en drinkplek voor verschillende vogels en vliegende insecten.

De vegetatie langs de kust is kostbaar!

De kustvegetatie helpt de bodem te beschermen door erosie te beperken en biedt een plek waar wilde fauna kan schuilen, zich voeden en voortplanten. Om het gebied de beschermen kunnen er geen planten worden geplukt. Ze zijn namelijk zeldzaam en zijn bedoeld om het zand vast te leggen.

Het plukken van bloemen en planten is in de Natuurreservaten dan ook ten strengste verboden! Respecteer dus tijdens je bezoek de flora en fauna.